Zilele Memoriei – Ediția I

4Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), Fundația Konrad Adenauer (KAS) – Biroul din România și Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC) au organizat la Brașov, între 4-7 iulie 2019, prima ediție a Zilelor Memoriei. 14 studenți, masteranzi și doctoranzi au avut prilejul să audieze prelegeri susținute de specialiști din domeniul științelor sociale, să dialogheze cu participanți la greva muncitorilor brașoveni din 1987 și să participe la workshop-uri dedicate istoriei comunismului românesc.

Ziua de vineri, 5 iulie, a fost dedicată societății românești în perioada comunistă, iar programul a debutat cu workshopul „Destine în primii ani ai comunismului românesc” susținut de Lucian Vasile. Tinerii au putut analiza diferite statistici privind numărul arestărilor efectuate de Securitate și al deținuților politici aflați în sistemul carceral, iar apoi au descoperit poveștile unor persoane încarcerate de regimul comunist, pornind de la fișele matricole penale ale acestora. A doua prelegere din program a fost susținută de Theodor Paleologu, care le-a vorbit studenților despre personalitatea tatălui său și despre necesitatea memoriei în societatea de astăzi. După prânz, participanții au vizitat sediul Asociației „15 noiembrie” și au avut ocazia să dialogheze cu câțiva dintre cei care au participat la greva muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987 și care, ulterior, au fost arestați, torturați și deportați. Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului „After the Revolution” realizat de Laurențiu Calciu. Filmul prezintă evenimentele din perioada februarie – mai 1990, oferind o imagine sinceră și clară a modului în care s-au desfășurat primele alegeri libere după căderea comunismului.

12

În a doua zi, subiectul prelegerilor a vizat societatea românească postdecembristă și problemele sale actuale. Ciprian Ciucu le-a vorbit participanților despre politica românească din anii 90 și 2000, despre procesul de europenizare al țării și despre nevoia ca tinerii să se implice în viața comunității pentru o schimbare în bine. A doua prelegere a fost susținută de sociologul Barbu Mateescu care a 14discutat despre problemele demografice ale societății românești și mișcările de populație în interiorul țării, cât și în afară. Problemele abordate au suscitat un viu interes din parte participanților care i-au adresat lectorului numeroase întrebări. Programul s-a încheiat cu o analiză a propagandei în discursul public de astăzi susținută de publicistul Cristian Tudor Popescu. Acesta a analizat șabloanele de comunicare folosite în prezent și le-a explicat tinerilor cum poate fi identificată propaganda, care sunt efectele acesteia și cum poate fi ea combătută.