Articol în volumul „Ploieșteni de ieri… și de azi”

78734306_907998752927694_3162928081300094976_nMiercuri, 27 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană Nicolae Iorga a avut loc lansarea volumului „Ploiești de ieri și de azi” editat de un grup de foști absolvenți ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” condus de domnul Marius Bâzu. La acest proiect editorial a participat și AEDU, prin intermediul lui Lucian Vasile, care a publicat textului „Omul care a avut curajul să nu cedeze niciodată”, o biografie a ploieșteanului Victor Clonaru, veteran de război, prizonier în lagărele sovietice și, după revenirea în țară, deținut politic.

Un fragment al materialului îl puteți citi mai jos:

Este 24 decembrie 1946. Al Doilea Război Mondial s-a sfârșit de aproape un an și jumătate. În lagărul Uscioara, aflat peste 750 de kilometri nord-est de Moscova, sublocotenentul Victor Clonaru este chemat la interogatoriu de către locțiitorul ministrului de interne al republicii sovietice în care se afla centrul de detenție. Alături de alți patruzeci de ofițeri români, Clonaru se afla în a patra zi de grevă a foamei, ca o ultimă formă de protest împotriva regimului de exterminare la care erau supuși.

Între cei doi curge un dialog cu replici dure și tăioase, la sfârșitul căruia colonelul sovietic îi spune cu cinism: „dacă ții atât de mult la <<demnitate>>, de ce nu te-ai sinucis decât să cazi prizonier?”. Slăbit fizic, însă cu o putere interioară nebănuită, Clonaru îl privește atent și răspunde cu calm: „fiindcă am ținut ca ultimul glonț de pe țeavă să îl trag în dumneavoastră, și nu în mine”.