Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești

Cât de frumos poate fi un oraș urâtVolumul „Cât de frumos poate fi un oraș urât. Povești și amintiri din Ploiești” este primul titlu din colecția „Memento”. Cartea a apărut în aprilie 2016 și cuprinde 13 secvențe personale din Ploiești, așa cum l-au simțit autorii. Poveștile descriu locuri din oraș precum bulevardul, centrul istoric dispărut, gările ori case din diferite colțuri, și traversează deceniile secolului XX, ajungând până aproape de cotidian.

Dar, pe lângă toate acestea, există orașul-vitrină, pe care-l cunoști încetul cu încetul, pe măsură ce înaintezi pe străzile când largi, cu trei benzi, când întortocheate, cu intersecții riscante. Aici e liceul meu, aici s-au căsătorit ai mei, la biserica din dreapta a fost botezat frate-miu, în casa din față a locuit unul dintre primarii interbelici, mai încolo sunt Halele, clădirea de acolo a fost construită în anii ’50, iar pe-aici au fost demolate multe case vechi. A, iar în restaurantul ăsta o să te țin în brațe și o să facem pozele pentru albumul nostru. Așa am cunoscut eu Ploieștiul (e drept, ultima parte am aflat- o mai târziu). Stând în spatele geamului portierei din dreapta și ascultând poveștile lui Lucian, care-mi părea că se joacă cu piese Lego pe care le ia și le așază în toate locurile acelea pentru a-mi desfășura sub priviri orașul care-i este atât de drag. Apoi l-am străbătut la pas și am aflat și mai multe povești și am văzut și mai multe detalii ascunse pe care le-a colecționat de ani buni. Și așa, din această pasiune a lui, s-a născut volumul de față. Pentru că eram siguri că în spatele zidurilor pe lângă care treceam se aflau și mai multe povești și amintiri care așteptau doar ocazia pentru a fi împărtășite.

Oana Purice

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 288;

Copertă: Broșată;

ISBN: 978-973-0-21378-2;

Preț: 25 ron

Volumul poate fi comandat printr-un e-mail la contact@dezvoltareurbana.org sau direct de pe Prăvălia Republicii. În Ploiești și București este disponibilă predarea personală, iar în restul țării expedierea se face prin serviciile Poștei Române.

De asemenea, poate fi găsit și în următoarele locații (prețurile pot varia):
  • Ploiești: Librăria Cărturești din Afi Mall; Librăria Humanitas din Centrul Civic.
  • București: Librăria Mihai Eminescu; Muzeul Național de Istorie a României.