La pas prin trecutul Ploieștilor

Turul ghidat „La pas prin trecutul Ploieștilor” propune o incursiune în lumea lui moș Ploaie, dar și a personajelor lui Caragiale; a bogăției și prosperității petrolului, dar și a dezastrului adus de acesta; a jobenului și a trăsurilor, dar și a trenului care întoarce „ca la Ploiești”; a caselor șic, cu stucaturi și curți largi, dar și a blocurilor gri și monotone. Este o plimbare prin lumea lor, dar și prin lumea noastră, la finalul căreia vom înțelege mai bine cât de diferiți sau cât de asemănători suntem în comparație cu ploieștenii de altădată.

IMG_7397Vom vorbi despre cum a apărut această localitate și despre cât a mai lipsit ca Ploieștii să fi devenit doar o suburbie a localităților învecinate. De asemenea, veți putea afla despre cum, la un moment dat în istorie, toți ploieștenii s-au mutat în București, dar și despre episodul Republicii de la Ploiești.

Nu vom ocoli nici poveștile clădirilor pe lângă care trecem și astăzi. Vom discuta despre primul revelion din oraș, despre liceul construit pe locul unui cimitir, despre afacerile atât de actuale ale politicienilor de demult, precum și despre casa în care a locuit o parte a familiei imperiale ruse.

DSC_0465Pe lângă imaginea de ansamblu, vom condimenta întâlnirea noastră cu povești personale, anecdote, bârfe din Ploieștii de odinioară și ne vom imagina că suntem în mijlocul unor evenimente istorice importante pe care le-au trăit sau cu care au fost contemporani părinții, bunicii sau străbunicii noștri.

Explicațiile vor fi însoțite de imagini de epocă – fotografii unicat, reproduceri după poze rare, precum și cărți poștale vechi de mai mult de un secol.

Punctul de plecare al turului este casa Radu Stanian (fosta Casă a Căsătoriilor) și are o durată de aproximativ două ore, ultima oprire fiind în apropierea Palatul Administrativ, sediul instituțiilor locale.

Disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză, turul s-a organizat periodic în perioada 2012 – 2016, iar în prezent se poate organiza la cerere. Pentru mai multe informații, vă invităm să ne scrieți la contact@DezvoltareUrbana.org .

13765849_685188558295295_1980219687811764834_oFoto: Curs Foto Ploiești / Sorin Petculescu