Poveștile Bulevardului cu Castani

Bulevardul Independentei - 9„Singurul bun pe care îl are orașul nostru”. „O adevărată avenue între grădini”. „Un drum de praf și bălți, în care înveți să înoți”. Trei definiții date de-a lungul timpului arterei pe care astăzi o cunoaștem drept Bulevardul Independenței ori Bulevardul cu Castani. Iubit sau criticat, acesta este un simbol al orașului, dar și un martor al istoriei acestei localități. Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, aleile sale au fost refugiu pentru perechile de îndrăgostiți ori adăpost pentru vitregiții soartei. Pe carosabilul său au trecut sute de birje, primele autobuze publice, precum și cizmele armatelor care au defilat prin fața ploieștenilor. Legând gara de centru, Bulevardul a fost axa principală a vieții publice locale pentru aproape un veac.

În turul „Poveștile Bulevardului cu Castani” veți descoperi istoriile clădirilor de la stradă, dar vom explora și arterele adiacente, unde amintirea orașului cosmopolit din perioada interbelică este încă vie. Vom vorbi de regii României, de bătăile cu flori din Belle Epoque, de primele partide de fotbal și vom face un exercițiu de imaginație pentru a înțelege cum s-au schimbat destinele în primii ani ai comunismului.

Locul de întâlnire este biserica Sfântul Gheorghe Vechi (de lângă Liceul Mihai Viteazul), iar după aproximativ o oră și jumătate – două ore vom încheia turul în apropierea Monumentului Vânătorilor din Piața Gării de Sud. Pentru mai multe informații, vă invităm să ne scrieți la contact@DezvoltareUrbana.org