Un secol și ceva de istorie ploieșteană

DSC_0264Turul ghidat „Un secol și ceva de istorie ploieșteană” este o plimbare printre case din alte vremuri și povești din epoci diferite. Vom descoperi împreună orașul cosmopolit din urma cu un veac și vom afla mai multe despre minoritățile etnice, dar și religioase care i-au marcat existența și au adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea localității. De asemenea, vom discuta despre cum curtea imperială rusă a lăsat Sankt Petersburgul și s-a mutat pentru câteva săptămâni la Ploiești și chiar vom vedea casele unde au locuit Țarul Alexandrul al II-lea, țareviciul Alexandru al III-lea și Marele Duce Nicolae și vom cunoaște viețile membrilor familiei Romanov. Nu în ultimul rând, ne vom abate atenția și asupra unor vremuri ceva mai apropiate și vom urmări destinele unor oameni care au cunoscut totalitarismele secolului XX, oprindu-ne pentru câteva momente în fața unui fost sediu de anchetă al Securității. Dar asta nu înseamnă că vom ocoli și alte subiecte din istoria orașului, precum ocupația din Primul Război, școlile de altădată sau viața agitată din anii interbelici.
 
DSC_0271Punctul de întâlnire este clădirea Conpet (construcția de sticlă și oțel de lângă fosta Policlinică cu plată) de la rondul I al bulevardului. Plimbarea durează în jur de două ore și se încheie în apropierea hotelului Prahova.
Toate poveștile și explicațiile sunt însoțite de fotografii vechi, cărți poștale de epocă, documente vechi și reproduceri din arhive.
Disponibil în limba română și în limba engleză, turul are loc începând din 2017 și se organizează atât la intervale variabile de timp, cât și la cerere, în funcție de solicitări. Pentru mai multe informații, vă invităm să ne scrieți la contact@DezvoltareUrbana.org .
Feedback-ul participanților:
„Am participat la un astfel de tur prin luna iulie și vreau să vă spun că a fost o experiență fantastică (…) am aflat lucruri neștiute poate nici de cei care s-au născut și au trăit o viață în acest oraș.” (Mihaela V.)
„Un tur cu ghid în orașul Ploiești poate părea un moft, dar contrazic. Sub denumirea Tur ghidat „Un secol și ceva de istorie ploieșteană”, am petrecut 2 ore intense alături de Lucian Vasile, cu povești, ilustrate, secrete “din culise” ale personajelor istorice, ale vremurilor trecute. Nu spun mai mult, recomand din suflet să descoperiți Ploieștiul de altădată întru-un nou tur.” (Gabriela M.)