Întâlnirea de pe 7 august cu Octav Bjoza, la care au fost prezenți ploieșteni din toate categoriile de vârstă, nu a fost numai o lecție informală asupra trecutului recent, ci și împărtășirea unei experiențe de viață din care emoția nu a lipsit.
După cuvântul de bun-venit adresat de Florin Sicoe, directorul Muzeului Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, Octav Bjoza și-a început conferința prezentând liniile generale ale represiunii și condițiilor de trai impuse de regimul comunist. Ținând cont de faptul de audiența cuprindea și tineri care, poate, nu erau familiari cu contextul României predecembriste, Bjoza nu a uitat să menționeze privațiunile la care românii erau supuși încă din primii ani ai comunismului, să treacă rapid în revistă jocurile de putere care vizau înlocuirea meritocrației cu slugărnicia, ajungând, în final, la factorii care au dus la arestarea sa la doar nouăsprezece ani.
Dozându-și cu precizie efectele retorice, descrierea condițiilor de detenție din numeroasele închisori și lagăre de muncă prin care a trecut a fost urmată de repetarea sfaturilor, devenite norme de existență, pe care le-a primit de la colegii mai vârstnici și de evidențierea propriilor învățăminte trase din experiența celor patru ani de temniță. Dragostea de țară, încrederea într-o divinitate capabilă să vegheze asupra lui, dar și oamenii care îl așteptau afară i-au putut da forța să reziste nu numai tratamentelor violente, dar și umilinței care făcea parte din programul de „reeducare” al regimului.
Alăturând poveștile personale cu cele ale oamenilor remarcabili întâlniți în închisorile comuniste, Octav Bjoza a reușit să creeze o legătură puternică cu publicul prezent în sala Muzeului de Artă, putând fi cu ușurință remarcate atât privirile uimite ale celor care poate auzeau pentru prima dată despre ce a însemnat represiunea comunistă, cât și emoțiile din priviri atunci când aminitirile fostului deținut politic păreau desprinse dintr-o operă de ficțiune și nu din realitatea secolului trecut.
Continuând proiectul „Ploieștiul își aduce aminte” și cu alte întâlniri cu povești și oameni care au simțit pe propria piele violența sistemului totalitar, dar și cu vizite în locurile unde aceștia și-au petrecut anii de detenție, urmărim aceleași obiective atinse în conferința susținută de Octav Bjoza: să le prezentăm ploieștenilor fapte ale trecutului recent care poate le sunt încă necunoscute, dar și experiențe personale din care pot înțelege mai bine tectonica societății românești contemporane.
Conferința susținută de domnul Octav Bjoza a fost organizată de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer și în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, și face parte din proiectul „Ploieștiul își aduce aminte”.
Fotografii realizate de Sorin Petculescu și Liviu Vasile.