În 2011, Parlamentul României a adoptat legea 247 prin care ziua de 9 martie era declarată „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”. Era un gest reparatoriu salutar, dar destul de târziu, când prea puțini dintre cei care cunoscuseră detenția politică din vremea comunismului mai erau în viață. Cu timpul, numărul supraviețuitorilor sistemului concentraționar comunist a tot scăzut, iar astăzi mai trăiesc numai câteva zeci de foști deținuți politici.
Din păcate, odată cu dispariția victimelor și amintirea lor a început să se piardă. Represiunea politică, de la Ploiești sau din alte părți ale țării, reprezintă totuși un capitol cu umbre și lumini, cu exemple de căderi dramatice și povești de viață impresionante, dar și cu multe lecții pentru noi, cei de astăzi. Cunoașterea, asumarea și înțelegerea trecutului nostru reprezintă cheia prin care generațiile prezente și viitoare vor putea să se ferească de tentațiile totalitarismelor și să aprecieze și să apere libertatea pe care o avem.
De aceea, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, cu sprijinul Parohiei Sfinții Apostoli (Biserica Domnească) din Ploiești, organizează pe 9 martie 2022, un eveniment dedicat foștilor deținuți politici din Ploiești, care va consta într-o slujbă de pomenire a tuturor celor care au suferit în centre de anchetă, închisori și lagăre de muncă, urmată de o scurtă prezentare susținută de istoricul Lucian Vasile despre represiunea politică la Ploiești și destinele unor deținuți politici din comunitatea locală.
Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie 2022, de la ora 11.00, la Parohia Sfinții Apostoli, cu hramurile sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov (strada Matei Basarab, nr. 63).
Intrarea este liberă, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.