Pe 2 iunie 2016, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană a participat la prezentarea proiectelor realizate de către elevii din clasa a XII-a cu predare în limba germană de la Liceul German „Goethe” din București. Evenimentul a marcat finalul unui proiect început în decembrie 2015 și care vizează o mai bună cunoaștere de către tineri a istoriei României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Punctul de plecare l-a constituit publicarea volumului „Jurnal din vremuri de război” scris de către Corneliu Coposu și descoperit recent în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități. Aflat în apropierea lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu a fost martorul unor episoade care au marcat istoria recentă a României. Mărturiile sale aduc noi perspective asupra relației dintre mareșalul Ion Antonescu și liderii politici români și evidențiază eforturile opoziției democratice pentru a găsi o cale de ieșire din război între 1942 – 1944.
Astfel, în data de 17 decembrie 2015, Lucian Vasile a susținut o prezentare de două ore despre implicarea României în al Doilea Război Mondial, relația dintre Ion Antonescu și liderii politici români, operațiunile militare de pe front și viața cotidiană din țară, precum și despre politica dusă împotriva minorității evreiești.
În cursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2015/2016, sub îndrumarea profesorului Robin Meyer-Adams, elevii de la clasa specială cu predare în limba germană au realizat trei proiecte despre diferite subiecte ale perioadei 1939 – 1944, iar rezultatele au fost prezentate în data de 2 iunie la sala de festivități a Liceului German „Goethe” din București.
Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România.
Mai jos puteți vizualiza o galerie foto de la prezentarea proiectelor (credit foto: Fundația Hanns Seidel România):