TUR: Poveștile Bulevardului cu Castani

Poveștile bulevardului cu castani„Singurul bun pe care îl are orașul nostru”. „O adevărată avenue între grădini”. „Un drum de praf și bălți, în care înveți să înoți”. Trei definiții date de-a lungul timpului arterei pe care astăzi o cunoaștem drept Bulevardul Independenței ori Bulevardul cu Castani. Iubit sau criticat, acesta este un simbol al orașului, dar și un martor al istoriei acestei localități. Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, aleile sale au fost refugiu pentru perechile de îndrăgostiți ori adăpost pentru „vitregiții soartei”. Pe carosabilul său au trecut sute de birje, primele autobuze publice, precum și cizmele armatelor care au defilat prin fața ploieștenilor. Legând gara de centru, Bulevardul a fost axa principală a vieții publice locale pentru aproape un veac.

În turul „Poveștile Bulevardului cu Castani” veți descoperi istoriile clădirilor de la stradă, dar vom explora și arterele adiacente, unde amintirea orașului cosmopolit din perioada interbelică este încă vie. Vom vorbi despre regii României, despre bătăile cu flori din Belle Epoque, despre primele partide de fotbal și vom face un exercițiu de imaginație pentru a înțelege cum s-au schimbat destinele în primii ani ai comunismului.

Turul va avea loc sâmbătă, 20 mai 2023, de la ora 10:00, punctul de întâlnire fiind biserica Sfântul Gheorghe Vechi (de lângă Liceul Mihai Viteazul). După aproximativ două ore, vom încheia plimbarea prin trecutul Ploieștilor în apropierea Monumentului Vânătorilor din Piața Gării de Sud.

Contribuție recomandată este 30 ron (sumele obținute find utilizate pentru strângerea de documente și obiecte legate de istoria orașului Ploiești). Locurile sunt limitate, iar înscrierea se face prin e-mail la lucianflorin.vasile@gmail.com .